Prestationstester

 

Testa dina fysiska kvalitéer

Tävlar du i någon idrott på hög nivå? Eller vill du lyfta din träning till nästa nivå? Vi kan med hjälp av tester och rätt systematik ta fram den bästa träningen för dig, för att du ska utvecklas på flera plan och bli ännu bättre.

Vi erbjuder lösningar baserat på erfarenhet från högsta nivån inom elitidrott. På UP Uppsala har vi möjligheten att genomföra tester på både stora grupper och lag såväl som enskilda utövare.

Evidensbaserade fysiska tester för optimal utveckling

För att utvecklas på ett optimalt sätt genomför vi först fysiska tester. Därefter kartlägger vi nivå och anpassar träningsupplägget för att förbättra värden på de områden som behöver stärkas.

UP Uppsalas träning utgår från de fem fysiska grunderna: styrka, uthållighet, koordination, rörlighet och snabbhet. Detta i kombination med tester, träningsprogram och möjlighet till behandling ser vi till att idrottare får ut maximal prestation av sin träning.

Performancetester på UP Uppsala

Performancetester mäter de fem fysiska grundegenskaperna. Testerna beskrivs nedan. Kontakta oss för priser. 

1. Sprint – Detta test mäter explosivitet och snabbhet genom att testdeltagaren skall springa ett visst antal meter på kortast möjliga tid. Med hjälp av fotoceller vid start och mål mäts tiden väldigt exakt. Vill du jämföra resultatet med eliten i explosiva idrotter är det 30 m på ca 4 sekunder du har att förhålla dig till. Motionärer brukar ligga mellan 5–6 sekunder. 

2. Hopp – Detta test mäter spänst, dvs. den explosiva förmågan. Testdeltagaren hoppar så högt det går och med hjälp av fotoceller som mäter tiden personen befinner sig i luften kan höjden för hoppet räknas ut. Vill du jämföra resultatet med eliten inom t.ex. bollsporter är det över 50 cm du har att förhålla dig till. Motionär brukar ligga mellan 30–40 cm.

3. Agility – Detta test mäter smidighet och förmåga att röra sig snabbt med riktningsförändring i kombination med bibehållen kontroll och balans. God smidighet kräver en kombination av hastighet, acceleration, balans, kraft, koordination samt bra reaktionsförmåga.

4. Frivändning – Detta test mäter explosiv styrka vid en frivändning med fri stång. Testet utförs med en skivstång på golvet som lyfts och fångas på bröstet i axelhöjd. Rörelsen sker i en accelererande fart och i slutposition är stången placerad vid nyckelbenet och överarmarna under stången.

5. Broad jump – Detta test mäter hur långt i horisontell riktning testdeltagaren klarar av att hoppa. Resultatet har ett samband med den explosiva styrkan i benen. Testet utförs med ett jämfota hopp med en nedsjunkning i knäleder som följs av ett horisontellt hopp där armpendling är tillåtet. Resultatet mäts från där du landar i en balanserad position.

Beep-test

Vill ni testa flera personer samtidigt och ta reda på den aeroba effekten (konditionen) så är beep-testet ett mycket bra alternativ. Detta är ett progressivt löptest där deltagarna springer 20 meter fram och tillbaka mellan två linjer. Tempot ökas successivt under hela testet. För varje nivåökning som nås genereras ett bättre testvärde. Testet är speciellt bra för bollsporter där start- och stoppmoment förekommer i idrotten. 

Wingate

Detta test mäter förmågan att arbeta maximalt under 30 sekunder. Måttet ger ett värde på den så kallade anaeroba förmågan. Vi mäter din högsta effektutveckling, medeleffekt och hur stor effekten är i slutet av testet. Testet ger en god bild över din anaeroba arbetskapacitet. 

Rörlighet- och stabilitetstest

Detta test mäter din förmåga vad gäller rörlighet och stabilitet, två faktorer som har en korrelation med prestationsförmåga. Med tillräckligt god rörlighet och stabilitet får du det förutsättningar som krävs för ett tekniskt rätt utförande och för att du skall kunna få ut den styrka som krävs med precision.